Translate

miercuri, 19 iunie 2013

Tigrul Bengalez


Tigrul bengalez (Panthera tigris tigris) este subspecia de tigru cea mai cunoscută. Habitatul acestora se găsește pe subcontinentul indian, în special în regiunea Bengal, dar poate fi găsit și în nordul Indiei și Nepal. Tigrul bengalez este animalul național al Indiei și Bangladeshului.
Tigrul bengalez este subspecia de tigru cu populația cea mai numeroasă, estimată la 1500–2000 de indivizi în India, 440 în Bangladesh, 120–230 în Nepal și aproximativ 80 în Bhutan. Din 2010, tigrul bengalez a fost clasificat ca specie pe cale de dispariție de către IUCN. Populația totală este estimată la mai puțin de 2500 de exemplare, cu o tendință de scădere.
Blana tigrilor este de obicei galbenă sau portocalie, cu dungi negre. Abdomenul și părțile mediale ale membrelor sunt albe, în timp ce coada este portocalie cu dungi negre. Masculii au o lungime a corpului de 2,7–3,1 m și o greutate de 200–250 kg, în timp ce femelele au o lungime a corpului de 2,2–2,5 m și o greutate de 120–160 kg.
Tigrii bengalezi au o durată de viață de până la 15 ani. Dieta acestora constă din primate, mistreți, antilope și gauri. Femelele gestante dau naștere de obicei la 1-4 pui. La naștere, puii au maximum 1,5 kg și o blană care năpârlește după câteva luni. La 2-3 ani, tigrii devin independenți de familiile lor.
Tigrul alb este un mutant recesiv al tigrilor de bengalezi, fiind răspândit în special în Assam, Bengal ți Bihar.

Sursa: Wikipedia

Tigru Indochinez

Tigrul indochinez (Panthera tigris corbetti) este o subspecie de tigru, care poate fi găsită în Myanmar, Tailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam și China de sud-vest. Aceasta subspecie a fost clasificată ca fiind pe cale de dispariție de către IUCN.
Panthera tigris corbetti este de asemenea numit și tigru Corbett, în onoarea lui Jim Corbett.
Tigrii din Malaezia au fost recent reclasificați ca o subspecie distincta, de tigru malaezian, Panthera tigris jacksoni. Din anul 2007 nu au mai fost observate exemplare de tigri indochinezi in China, și se crede că ultimul exemplar a fost ucis și mâncat de un om condamnat la închisoare acum 12 ani.
Masculii prezintă o lungime de 2,55 - 2,85 m si o greutate de pana la 195 kg. Femelele masoara intre 2,30 - 2,50 m, cu o greutate de până la 130 kg.

Sursa: Wikipedia

Tigrul Caspic

Incepem ZIUA TIGRILOR cu un animal disparut.

Tigrul caspic, cunoscut si sub numele de tigru turanic, este o subspecie disparută de tigri. Ultimele exemplare au fost văzute în sălbăticie undeva la începutul anilor 1970. Acesta obișnuia să trăiască în pădurile și
coridoarele riverane la vest și sud de Marea Caspică, din Turcia, Iran și Asia Centrală până în Xinjiang, China. Nu mai există astăzi exemplare în captivitate.

Tigrul caspic, alături de cel siberian si bengalez, a fost una din cele mai mari feline care au existat vreodată.

Dimeniunile tigrilor caspici erau:
Lungime : 200 - 270 cm (masculi), 180 - 200 cm (femele)
Greutate : 180 - 220 kg (masculi), 85 - 135 kg (femele).

Sursa: Wikipedia

Ziua tigrilor

Astazi pe blogul nostru zoolland.blogspot.ro este ZIUA TIGRILOR unde vom posta informatii si stiri despre diferite specii de tigrii care au disparut, dar care si mai exista. Va invitam sa comentati sau doar sa vizualizati poze, informatii si mai ales alte animale.


joi, 2 mai 2013

Macrou


Latina: Scomber japonicus
Engleza: Chub mackerel
Romana: Macrou
Greaca: Kolios

Biologie:
Este un peste disptribuit aproape pe tot globul, in zonele tropicale si subtropicale. Uneori ajunge si in Marea Neagra.
Ca toate speciile de macrou este un peste pelagic ce traieste in bancuri mari, ziua sta in apropierea fundului iar noaptea urca spre suprafata.
Se hraneste cu mici vietati marine: pestisori, pui de cefalopode, crustacee si viermi marini.
Dimensiuni: Poate atinge 65 cm si 3 kg.

Pescuitul:
Este o adevarata placere sa dai seara peste un card de macrouri, sa pescuiesti cu o lanseta light, cu o lingurita de pastrav sau o rotativa mica si sa prinzi cate un macrou de peste un kg la fiecare lanseu. Este un peste extrem de energic, dupa 3-4 drill-uri veti fi extenuati.
Mai puteti avea intalniri si la pescuitul la taparina, uneori 3-4 macrouri pot duce la ruperea firului.

Sursa: CRAP.RO

Maimuta





Maimuta este un animal mamifer din ordinul primatelor, grupa care se subimparte in subordinul „Anthropoidea”, „Simiae”, „Haplorhini” și „Strepsirhini”. Omul din punct de vedere biologic este considerat
primat inrudit cu maimuta, cu care dupa teoria lui Darwin are un stramos comun.

Maimuta a jucat in mitologia unor popoare un rol important, de exemplu in India, Egiptul Antic, Polinezia este zeificata. In religia budista, simbolul celor trei maimute care nu aud nu văd si nu spun nimic, este cunoscut si in Europa. In mitologia romana sau mitologia greaca maimuta este insotitorul zeului focului Hephaistos/Vulcanus.

Mizarusau "cele trei maimute intelepte" sunt venerate in folclorul japonez.


30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute

Unii oameni cred ca maimutele ne sunt stramosi directi. Altii sustin ca nu exista blasfemie mai mare ca aceasta. In schimb, si unii si altii cunosc doar la nivel superficial simpaticele mamifere arboricole. Putini sunt cei care si-au dedicat viata descifrarii caracteristicilor si comportamentului fiintelor care, vrem nu vrem, ne seamana in mare proportie. Cel putin, la nivel fizio-biologic. Pentru toti, am cautat si am ale cele mai interesante detalii ale vietii marelui grup al maimutelor.

1. De la bun inceput trebuie subliniat ca nu toate maimutele sunt... maimute. Sau, mai bine spus, unele sunt mai maimute decat celelalte. Cum asa? Ei bine, mamiferele arboricole pe care omul obisnuit le include sub titulatura generala de maimute sunt, de fapt, impartite in 3 mari categorii, cu diferente notabile intre ele. Primatele sau maimutele antropoide sunt cele mai apropiate de oameni, aici fiind grupati cimpanzeii, gorilele, orangutanii si gibonii. In grupa a doua sunt incluse asa-numitele maimute din Lumea Veche, adica diferitele specii de babuini, madrili, macaci (foto, jos) si cercopiteci, maimute inferioare celor din prima grupa si prevazute in plus cu cozi. In ultima grupa, a maimutelor din Lumea Noua sau Platyrrhina, dupa cum le numesc biologii, intalnim maimutele din America Centrala si de Sud, care cuprind cele mai primitive specii de maimute din prezent, cu nasul latit si turtit.



2. Cimpanzeii sunt singurele maimute care beau apa folosindu-se de un "pahar" : o frunza rasucita in acest scop. Tot cimpanzeii invata imediat sa foloseasca o cana sau un pahar "adevarat". De asemenea, cimpanzeii se spala pe dinti, asemenea oamenilor.


3. Cu toate ca au o talie inferioara oamenilor, dintii cimpanzeilor sunt mult mai mari si mai solizi.


4. Masculul maimutei urlatoare din Amazonia este cea mai zgomotoasa creatura de pe Terra. Urletul scos de acesta se aude pe o distanta de 16 kilometri.


5. O maimuta a fost singurul animal judecat si condamnat intr-un proces desfasurat secolul trecut in statul american Alabama. Maimuta a fost acuzata de fumat in public si urinat pe oameni!

6. La ora actuala, in lume traiesc 264 de specii de maimute, dintre care 21 sunt maimute antropoide.

7. Cea mai mica maimuta este marmosetul pigmeu (Cebuella pygmaea) care atinge dimensiuni maxime de 14 cm - inaltime si 75 grame - greutate.


8. Cea mai rara maimuta din lume este tamarinul auriu (Leontopithecus chrysopygus) care mai traieste doar in doua zone impadurite din apropierea orasului brazilian Sao Paulo. Cercetatorii estimeaza ca mai vietuiesc circa 75 de exemplare.


9. Cea mai mare maimuta tipica este mandrilul sfinx (Mandrillus sphinx), masculii cantarind in medie 45 kg, cel mai greu mascul atingand 54 kg intr-o gradina zoologica.


10. Cea mai mare maimuta antropoida si cea mai mare primata din lume este gorila. In anul 1920 a fost impuscat in Zair un mascul inalt de 1,88 metri si care cantarea 260 kilograme. Cea mai mare gorila din toate timpurile a fost un mascul de gorila de munte, denumit N'gagi, care a decedat la varsta de 18 ani, la gradina zoologica din San Diego, in anul 1944. N'gagi cantarea 310 kg, cercetatorii banuind ca devenise obez din cauza captivitatii si a abundentei de mancare, fapt care, probabil, a dus la decesul sau la o varsta relativ tanara.


11. Maimuta care a trait cel mai mult, din datele pe care le detinem, este un orangutan (Pongo pygmaeus), pe numele sau Guass, care a murit la data de 8 februarie 1977 intr-o gradina zoological din orasul american Philadelphia. Guass avea 59 de ani si era in evidentele gradinii zoologica de la varsta de 13 ani.


12. Cu exceptia macacului japonez care traieste in zone reci, toate maimutele se pot imperechea in toate
lunile anului.

13. Cu exceptia primatelor, maimutele nu racesc.

14. Cimpanzeii si babuinii sunt maimutele care consuma cel mai frecvent carne. Ambele specii au fost observate vananad, in mod organizat, pasari, pui de mistreti sau antilope si, mai ales, maimute mai mici.

15. Cimpanzeii impart cu oamenii circa 99% din bagajul genetic. Inca mai surprinzator este faptul ca cimpanzeii au mai multe gene comune cu oamenii decat au cu gorilele. Cu alte cuvinte, un cimpanzeu este mai asemanator cu un om decat cu o gorila, ruda sa din padurile Africii ecuatoriale.

16. Din anul 2008 pana in prezent au fost descoperite 81 de noi specii de maimute in bazinul Amazonului.

17. Masculul dominant dintr-un grup de maimute-veverita are un mod aparte de a-si sublinia suprematia. In fiecare saptamana, isi aliniaza subordonatii masculi si... urineaza pe fiecare in parte!

18. Maimutele urlatoare sunt cele mai lenese maimute. Isi petrec 80% din viata dormind.

19. Conform unor studii amanuntite, dintre toate maimutele detinute in captivitate, cimpanzeii se masturbeaza cel mai mult. In zilele cand sunt stresati, o fac si de 7-10 ori pe zi...

20. Tot cimpanzeii masculi sunt maimutele cu cele mai mari testicole. Mult mai mari decat cele ale orangutanilor si gorilelor.

21. Toate maimutele se pot infesta si pot fi purtatoare de tuberculoza, hepatita si herpes de tip B.

22. Maimutele din Africa si Asia au intotdeauna cate 32 de dinti. Fiind mai primitive, maimutele din America Centrala si de Sud, au 36 de dinti.

23. Maimutele din America de Sud sunt nocturne, pe cand cele din Asia si Africa sunt prin excelenta diurne.

24. Incepand cu anul 1973, numai in Statele Unite, peste 60.000 de maimute de toate tipurile si speciile au fost torturate si ucise in experimente stiintifice de laborator. In Uniunea Europeana, doar in anul 2004, circa 10.000 de maimute au fost sacrificate in experimente in numele stiintei...

25. Islamul interzice cu desavarsire consumul carnii de maimuta.

26. In cadrul unui experiment desfasurat in anul 1924 in New York, un cimpanzeu mascul a inregistrat o tractiune cu bratul drept de 384 kg, forta care a fost masurata cu un dinamometru. In conditii similare, un om de greutate asemanatoare, a obtinut o forta de doar 95 kg.

27. Un alt cimpanzeu, care cantarea doar 45 kg, a putut ridica usor de la sol cu ambele brate, o greutate de 272 kg.

28. Un mascul adult de gorila poate ridica aproximativ 900 kg.

29. Cimpanzeii bonobo se folosesc de bete cu care se apara de dusmani sau se dueleeaza intre ei, ca niste spadsini, in jungla africana.

30. Din studiile cercetatorilor rezulta ca bonobo si delfinii sunt singure specii din lumea animala care desfasoara interactiuni sexuale din pura placare, nu doar din instinctul de a avea pui...

Surse: Wikipedia 
           Descopera.ro 

marți, 12 februarie 2013

Rasele cainilor


Există sute de rase de câini', împărțite în mai multe grupe în funcție de caracteristici și utilitate - specialiștii chinologi le cataloghează dupa cum urmează:

Grupa I: Ciobănești, de pază, protecție și utilitari

Supranumiți și "câini de turmă", câinii ciobănești au un talent înnăscut pentru a asigura "ordinea și disciplina" turmelor care le sunt date în pază. Foarte curajoși si devotați, nu ezită să înfrunte intrușii, fie oameni sau fiare. Unii dintre ei sunt folosiți astăzi pentru pază și apărare, cel mai cunoscut exemplu fiind Ciobănescul German (cunoscutul "Câine-Lup").

Primii câini ciobănești au fost de talie mare, dar pe parcursul timpului rasele s-au diversificat, astfel încât există în zilele noastre și ciobănești de talie mijlocie (Pumi, Ciobănescul Suedez, Welsh, Sheltie). De asemenea, ciobanii preferau ciobăneștii cu blană albă, pentru a-i putea deosebi, în cazul în care turma era atacată, de lupi sau urși.
Ciobănesc românesc mioritic
Ciobănesc românesc carpatin
Ciobănesc românesc de Bucovina
Labrador Retriever
Saint-bernard
Terra Nova
Ciobănesc german
Ciobănesc alb elvețian
Ciobănesc de Maremann-Abruzzi
Ciobanesc Belgian

Grupa a II-a: De pază și protecție

Câinii utilitari au origini diferite, deși se pare că strămoșii lor sunt în mare parte molossi agresivi, de talie mare. Rasele cunoscute astăzi au fost create de crescători profesioniști prin selecții riguroase, menite să conserve sau să accentueze anumite caracteristici, și au fost utili oamenilor în cele mai variate domenii. În prezent, ei sunt folosiți în special pentru pază și protecție și din ce in ce mai mult în poliție.
Boxer
Bulldog Englez
Bullmastiff
Dobermann
Dog German
Dog Argentinian
Dog de Bordeaux
Landseer
Pinscher
Rottweiler
Schnauzer pitic
Schnauzer uriaș
Terranova
Tosa Inu
Ciobănesc caucazian
Cane Corso
Chow-chow


Grupa a III-a: Terrieri - câini de vizuină


Airedale terrier
Bedlington terrier
Bull-terrier
Cairn terrier
Ciornoe terrier Terrier Negru Rusesc
Fox terrier neted și sârmos
Irish terrier
Jack Russell terrier
Jagd terrier
Kerry Blue terrier
Lakeland terrier
Manchester terrier
Sealyham terrier
Skye terrier
Scottish terrier
Toy terrier
Welsh terrier
West Highland terrier

Grupa a IV-a: Teckeli


Teckel, cu păr scurt și neted

Grupa a V-a: Spitzi și tipuri primitive


Spitz
Akita Inu
Chow chow
Malamut de Alaska
Husky
Samoied

Grupa a VI-a: Gonitori pentru vânat mic, pentru hățișuri


Bloodhound
Beagle
Basset Hound

Grupa a VII-a: Prepelicari, pontatori


Weimaraner
Pudelpointer
Brac german
Vișlă
Setter irlandez
Setter gordon
Setter englez

Grupa a VIII-a: Câini de vânătoare, pontatori-aportori, câini de apă


Labrador retriever
Golden retriever
Cocker Spaniel

Grupa a IX-a: Însotițori, de agrement

Câinii de agrement sunt în general de talie mică și mijlocie și sunt o companie plăcută, amuzantă și decorativă. Anumite rase provin din alte grupe - Dalmațianul, chiar dacă originea lui este controversată, este un câine utilitar; cu toate acestea, majoritatea au apărut pentru a servi scopului lor actual - acela de ființe drăguțe, gingase și simpatice, cu personalități plăcute, care să ne țină companie.

Rasele europene au fost create pentru a ține tovărășie femeilor din înalta societate care nu luau de obicei parte la vânătoare și preferau compania celorlalte doamne din lumea bună. Astfel, frumusețea, eleganța, temperamentul și dimensiunile câinelui de agrement au devenit criteriile principale de selecție pentru crescătorii profesioniști.

Câinii de agrement sunt excelenți tovarăși de joacă pentru copii, pe care îi însoțesc cu plăcere și ii apără cu devotament. Sunt mereu în alertă, energici și jucăuși, cu o personalitate încântătoare, plini de îndrăzneală și vitalitate.

Dalmațian
Lhassa-Apso
Pekinez
Papillon
Chihuahua

Grupa a X-a: Ogari (levrieri)


Greyhound
Ogar Afgan
Ogar persan - Saluki
Ogar rusesc - Barzoi
Ogar irlandez - Irish Wolfhound
Deerhound
Sloughi
Italian Greyhound
Azawak
Whippet
Chart Polski
Magyar Agar
Galgo Espagnol

Sursa: Wikipedia


duminică, 27 ianuarie 2013

Rezultate concurs de cultura generala EDITIA 1

Rezultatele concursului desfasurat in perioada 19 IAN-26 IAN

1. c) chihuahua
2. a) tantarul
3. d) 109 km/h
4. b) Chow Chow
5. b) Malarie
6. b) Viermele Siret
7. a) 3
8. c) 32
9. b) 0 km/h
10. c) ca o PISICA

Se pare ca nu a participat nici o persoana! Data viitoare vom venii cu un premiu!!

duminică, 20 ianuarie 2013

Foca de Marea Neagra


Litoralul romanesc a fost pana nu demult loc de popas si crestere a puilor pentru o specie aparte de foca, Foca de Marea Neagra (Monachus monachus albiventer) sau Foca Calugarita cum mai era numita datorita coloritului sau inchis pe spate si deschis pe abdomen.
Inca din Antichitate numarul focilor de la Marea Neagra era destul de mare, odata ce Pliniu cel Batran afirma ca “ In Pontul Euxin nu patrunde niciun animal vatamator pentru pesti in afara de foci si delfini mici”.
"Viata la Capul Caliacra" este ultima diorama realizata de Grigore Antipa in muzeul care ii poarta azi numele, prezinta un aspect de la Capul Caliacra, aflat pe coasta vestica a Marii Negre, in partea nordica a litoralului Bulgariei. Aici se afla o colonie de foci calugar (Monachus monachus), singura foca semnalata in Marea Neagra, specie amenintata cu disparitia.
In anul 1937 abia se mai gaseau 3 familii a cate 6-7 exemplare fiecare: una la Stanca, alta la Balcic, si ultima la Capul Caliacra. In total, doar 18-21 foci pentru intreaga Mare Neagra.
La data de 10 iulie 1960, s-a prins in mod accidental pe bratul Sfantul Gheorghe al Dunarii, o femele tanara care cantarea 62,5 kg. si avea o lungime corporala de 154 cm., fiind a 9-a foca prinsa in ultimii 60 de ani pe litoralul romanesc.
Anul 1972 aduce noi date concretizate in urmele de foca descoperite pe nisipul insulei Sacalin, la extremitatea sudica de la Roh. La data de 26 martie 1983, aproape de orasul Tulcea,in dreptul milei 35, pe mal, a fost gasita o foca moarta. Autoritatile portuare si militia au descoperit o rana adanca intre coastele animalului, probabil rana unui cutit pescaresc.
Acesta este ultima relatare despre aparitia unei foci in Romania. De atunci, au disparut toate focile din Marea Neagra. Specia este in pericol de extinctie totala. Ultimele 150 de exemplare mai traiesc pe cateva insule din Grecia si Turcia.
Oricat de greu ar parea de crezut, litoralul romanesc a fost pana nu demult loc de popas si crestere a puilor pentru o specie aparte de foca. Foca de Marea Neagra sau Foca Calugarita cum mai era numita datorita coloritului sau inchis pe spate si deschis pe abdomen. Era o specie cunoscuta din cele mai vechi timpuri de cate romani. Inca din Antichitate numarul focilor de la Marea Neagra era destul de mare, odata ce Pliniu cel Batran afirma ca “ In Pontul Euxin nu patrunde niciun animal vatamator pentru pesti in afara de foci si delfini mici”.
Moldovenii au cunoscut bine focile, in parte datorita iesirii lor la mare, coroborata cu dezvoltarea navigatiei maritime din timpul lui Stefan cel Mare. Mamiferul acvatic a continuat sa fie destul de raspandit in Marea Neagra, existand in acesta directie o serie de documente care certifica aparitiile sale pe litoralul romanesc. In anul 1877 s-a prins o foca la Sfantul Gheorghe in Delta Dunarii, agatata in carmacele pentru moruni, iar in 1913, s-a prins alta in carmacele dintre Sfantul Gheorghe si Portita Razelmului. Aceeasi soarta trista a avut-o o alta foca prinsa la Gura Zatonului.
Cele mai mari lovituri primite de specia focilor, au fost date de pescarii din Capul Caliacra, care le inchideau drumul cu plase si le prindeau cu un lat aruncat de gat.
Urmau sa fie ucise cu ciomegele de pescarii superstitiosi si cu un IQ nu foarte ridicat, care credeau ca focile prind toti pestii din mare. Focile au ajuns astfel in pragul disparitiei.

Sursa: animaledisparute.weebly.com

Crotalinae (Sarpele cu clopotei)

Crotalinae (Șarpele cu clopoței), este o subfamilie de șerpi veninoși, care face face parte din familia Viperidae, ordinul Serpentes (al șerpilor). Șerpii din această categorie taxonomică sunt în general șerpi mari, ce duc o viață pe sol. Șerpii au o lungime medie de 2 m, excepție face specia sudamericană "Lachesis" care atinge 3 m lungime. Colții cu venin sunt relativ lungi asemămnător celelorlalte vipere. La vipere, maxilarul superior s-a redus la un os mic, care poartă numai dinți cu canal. La aceste animale, dinții mici de apucat sunt fixați pe oasele palatine și pterigoide. Atunci când sunt nefolosiți dinții veninoși ai viperei intră într-un șanț al mucoasei bucale, ca lama într-un briceag închis. Cu ajutorul unui mecanism, condiționat de mobilitatea osului pătrat și a altor legături articulare, maxilarele superioare pot fi ridicate, iar dinții veninoși ies în evidență. Atunci dintele veninos intră în contact cu deschiderea conductei glandei în canalul dintelui. Mușcătura veninoasă se produce mai puțin prin închiderea maxilarelor și mai mult că o înfigere prin înțepare cu dinții, efectuată cu gura larg deschisă. Șerpii au un organ de recepționare a căldurii cu ajutorul lui pot localiza prada chiar în întuneric. Șerpii din această categorie sunt mai răspândiți în Asia și America, singura excepție o face specia Gloydius halys, care trăiește în Europa.

Sursa: Wikipedia

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Concurs de cultura generala EDITIA 1

1. Care este cea mai mica rasa de caine din lume?  (1 punct)
a) Pechinez    b) Husky   c) Chihuahua   d) Bulldog

2. Care este cel mai periculos animal din lume? (5 puncte)
a) Tantarul   b) Rechin   c) Vipera Mortii  d) Sarpele Brun

3. Cu ce viteza se deplaseaza Pestii Sabie? (3 puncte)
a) 10 km/h   b) 290 km/h   c) 0,13 km/h   d) 109 km/h

4. Ce rasa de caini au limba mov? (5 puncte)
a) Airdale terrier   b) Chow Chow   c) Husky   d) Pug

5. Ce boala provoaca tantarii? (6 puncte)
a) Diabet   b) Malarie   c) SIDA   d) Cancer

6. Care este cel mai lung animal din lume? (5 puncte)
a) Balena albastra   b) Viermele siret   c) ANACONDA   d) BOA

7. Cate inimi are caracatita? (20 puncte)
a) 3   b) 1   c) 5   d) 2

8. Cate creiere are o lipitoare? (25 puncte)
a) 1   b) 55   c) 32   d) 12

9. Cu ce viteza poate zbura un strut? (20 puncte)
a) 70 km/h   b) 0 km/h   c) 10 km/h   d) 120 km/h

10. Cum urla ghepardul? (10 puncte)
a) Ca un LEU   b) Ca un LUP   c) Ca o PISICA   d) Ca un URS


Pentru a participa la acest concurs lasati jos un comentariu cu raspunsurile de la toate intrebarile. Punctajul maxim este de 100 de puncte. Acesta nu este un concurs cu premii, dar primiti ceva foarte folositor! Adica minte! Aici va testati cunostinitele si cel mai bine nu cautati pe INTERNET. Ganditi dumneavoastra!! Un raspuns gresit nu e problema! Raspunsurile vor aparea intr-o noua postare pe data de  26 IAN 2013!

VA RUGAM SA RECOMANDATI SI ALTOR PERSOANE ACEST CONCURS!

VA MULTUMIM SI SA AVETI SPOR!!!!!!

vineri, 18 ianuarie 2013

Nisetru



Lungimea corpului variaza intre 17 cm si 23 cm fara coada, coada avand intre 5 cm si 8 cm. Greutatea adultului este situata intre 24 – 34 g. Blana are peri scurti si prezinta variatii de culoare, cu un amestec de galben-roscat si cafeniu pe crestetul capului, negru pe varful botului si pe unghii si alburiu pe barbie si gat.
Se inmulteste primavara, femela nascand o data sau de doua ori pe an, cate 3-8 pui dupa o gestatie de 27-29 zile.

Hrana variaza in raport cu anotimpul si regiunea respectiva. Pe timpul verii consuma tot felul de seminte, radacini, boabe de cereale, fiind direct daunator culturilor agricole datorita galeriilor sale. Rar consuma si hrana animala.

Traieste pe ogoare, izlazuri, santuri, diguri, marginea drumurilor, nedepasind altitudinea de 300 m. Isi sapa galerii lungi de 30 - 150 m cu adancimi de la 80 cm pana la 6 m, unde isi aduna provizii pentru iarna.

Sursa: info-delta.ro