Translate

duminică, 27 ianuarie 2013

Rezultate concurs de cultura generala EDITIA 1

Rezultatele concursului desfasurat in perioada 19 IAN-26 IAN

1. c) chihuahua
2. a) tantarul
3. d) 109 km/h
4. b) Chow Chow
5. b) Malarie
6. b) Viermele Siret
7. a) 3
8. c) 32
9. b) 0 km/h
10. c) ca o PISICA

Se pare ca nu a participat nici o persoana! Data viitoare vom venii cu un premiu!!

duminică, 20 ianuarie 2013

Foca de Marea Neagra


Litoralul romanesc a fost pana nu demult loc de popas si crestere a puilor pentru o specie aparte de foca, Foca de Marea Neagra (Monachus monachus albiventer) sau Foca Calugarita cum mai era numita datorita coloritului sau inchis pe spate si deschis pe abdomen.
Inca din Antichitate numarul focilor de la Marea Neagra era destul de mare, odata ce Pliniu cel Batran afirma ca “ In Pontul Euxin nu patrunde niciun animal vatamator pentru pesti in afara de foci si delfini mici”.
"Viata la Capul Caliacra" este ultima diorama realizata de Grigore Antipa in muzeul care ii poarta azi numele, prezinta un aspect de la Capul Caliacra, aflat pe coasta vestica a Marii Negre, in partea nordica a litoralului Bulgariei. Aici se afla o colonie de foci calugar (Monachus monachus), singura foca semnalata in Marea Neagra, specie amenintata cu disparitia.
In anul 1937 abia se mai gaseau 3 familii a cate 6-7 exemplare fiecare: una la Stanca, alta la Balcic, si ultima la Capul Caliacra. In total, doar 18-21 foci pentru intreaga Mare Neagra.
La data de 10 iulie 1960, s-a prins in mod accidental pe bratul Sfantul Gheorghe al Dunarii, o femele tanara care cantarea 62,5 kg. si avea o lungime corporala de 154 cm., fiind a 9-a foca prinsa in ultimii 60 de ani pe litoralul romanesc.
Anul 1972 aduce noi date concretizate in urmele de foca descoperite pe nisipul insulei Sacalin, la extremitatea sudica de la Roh. La data de 26 martie 1983, aproape de orasul Tulcea,in dreptul milei 35, pe mal, a fost gasita o foca moarta. Autoritatile portuare si militia au descoperit o rana adanca intre coastele animalului, probabil rana unui cutit pescaresc.
Acesta este ultima relatare despre aparitia unei foci in Romania. De atunci, au disparut toate focile din Marea Neagra. Specia este in pericol de extinctie totala. Ultimele 150 de exemplare mai traiesc pe cateva insule din Grecia si Turcia.
Oricat de greu ar parea de crezut, litoralul romanesc a fost pana nu demult loc de popas si crestere a puilor pentru o specie aparte de foca. Foca de Marea Neagra sau Foca Calugarita cum mai era numita datorita coloritului sau inchis pe spate si deschis pe abdomen. Era o specie cunoscuta din cele mai vechi timpuri de cate romani. Inca din Antichitate numarul focilor de la Marea Neagra era destul de mare, odata ce Pliniu cel Batran afirma ca “ In Pontul Euxin nu patrunde niciun animal vatamator pentru pesti in afara de foci si delfini mici”.
Moldovenii au cunoscut bine focile, in parte datorita iesirii lor la mare, coroborata cu dezvoltarea navigatiei maritime din timpul lui Stefan cel Mare. Mamiferul acvatic a continuat sa fie destul de raspandit in Marea Neagra, existand in acesta directie o serie de documente care certifica aparitiile sale pe litoralul romanesc. In anul 1877 s-a prins o foca la Sfantul Gheorghe in Delta Dunarii, agatata in carmacele pentru moruni, iar in 1913, s-a prins alta in carmacele dintre Sfantul Gheorghe si Portita Razelmului. Aceeasi soarta trista a avut-o o alta foca prinsa la Gura Zatonului.
Cele mai mari lovituri primite de specia focilor, au fost date de pescarii din Capul Caliacra, care le inchideau drumul cu plase si le prindeau cu un lat aruncat de gat.
Urmau sa fie ucise cu ciomegele de pescarii superstitiosi si cu un IQ nu foarte ridicat, care credeau ca focile prind toti pestii din mare. Focile au ajuns astfel in pragul disparitiei.

Sursa: animaledisparute.weebly.com

Crotalinae (Sarpele cu clopotei)

Crotalinae (Șarpele cu clopoței), este o subfamilie de șerpi veninoși, care face face parte din familia Viperidae, ordinul Serpentes (al șerpilor). Șerpii din această categorie taxonomică sunt în general șerpi mari, ce duc o viață pe sol. Șerpii au o lungime medie de 2 m, excepție face specia sudamericană "Lachesis" care atinge 3 m lungime. Colții cu venin sunt relativ lungi asemămnător celelorlalte vipere. La vipere, maxilarul superior s-a redus la un os mic, care poartă numai dinți cu canal. La aceste animale, dinții mici de apucat sunt fixați pe oasele palatine și pterigoide. Atunci când sunt nefolosiți dinții veninoși ai viperei intră într-un șanț al mucoasei bucale, ca lama într-un briceag închis. Cu ajutorul unui mecanism, condiționat de mobilitatea osului pătrat și a altor legături articulare, maxilarele superioare pot fi ridicate, iar dinții veninoși ies în evidență. Atunci dintele veninos intră în contact cu deschiderea conductei glandei în canalul dintelui. Mușcătura veninoasă se produce mai puțin prin închiderea maxilarelor și mai mult că o înfigere prin înțepare cu dinții, efectuată cu gura larg deschisă. Șerpii au un organ de recepționare a căldurii cu ajutorul lui pot localiza prada chiar în întuneric. Șerpii din această categorie sunt mai răspândiți în Asia și America, singura excepție o face specia Gloydius halys, care trăiește în Europa.

Sursa: Wikipedia

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Concurs de cultura generala EDITIA 1

1. Care este cea mai mica rasa de caine din lume?  (1 punct)
a) Pechinez    b) Husky   c) Chihuahua   d) Bulldog

2. Care este cel mai periculos animal din lume? (5 puncte)
a) Tantarul   b) Rechin   c) Vipera Mortii  d) Sarpele Brun

3. Cu ce viteza se deplaseaza Pestii Sabie? (3 puncte)
a) 10 km/h   b) 290 km/h   c) 0,13 km/h   d) 109 km/h

4. Ce rasa de caini au limba mov? (5 puncte)
a) Airdale terrier   b) Chow Chow   c) Husky   d) Pug

5. Ce boala provoaca tantarii? (6 puncte)
a) Diabet   b) Malarie   c) SIDA   d) Cancer

6. Care este cel mai lung animal din lume? (5 puncte)
a) Balena albastra   b) Viermele siret   c) ANACONDA   d) BOA

7. Cate inimi are caracatita? (20 puncte)
a) 3   b) 1   c) 5   d) 2

8. Cate creiere are o lipitoare? (25 puncte)
a) 1   b) 55   c) 32   d) 12

9. Cu ce viteza poate zbura un strut? (20 puncte)
a) 70 km/h   b) 0 km/h   c) 10 km/h   d) 120 km/h

10. Cum urla ghepardul? (10 puncte)
a) Ca un LEU   b) Ca un LUP   c) Ca o PISICA   d) Ca un URS


Pentru a participa la acest concurs lasati jos un comentariu cu raspunsurile de la toate intrebarile. Punctajul maxim este de 100 de puncte. Acesta nu este un concurs cu premii, dar primiti ceva foarte folositor! Adica minte! Aici va testati cunostinitele si cel mai bine nu cautati pe INTERNET. Ganditi dumneavoastra!! Un raspuns gresit nu e problema! Raspunsurile vor aparea intr-o noua postare pe data de  26 IAN 2013!

VA RUGAM SA RECOMANDATI SI ALTOR PERSOANE ACEST CONCURS!

VA MULTUMIM SI SA AVETI SPOR!!!!!!

vineri, 18 ianuarie 2013

Nisetru



Lungimea corpului variaza intre 17 cm si 23 cm fara coada, coada avand intre 5 cm si 8 cm. Greutatea adultului este situata intre 24 – 34 g. Blana are peri scurti si prezinta variatii de culoare, cu un amestec de galben-roscat si cafeniu pe crestetul capului, negru pe varful botului si pe unghii si alburiu pe barbie si gat.
Se inmulteste primavara, femela nascand o data sau de doua ori pe an, cate 3-8 pui dupa o gestatie de 27-29 zile.

Hrana variaza in raport cu anotimpul si regiunea respectiva. Pe timpul verii consuma tot felul de seminte, radacini, boabe de cereale, fiind direct daunator culturilor agricole datorita galeriilor sale. Rar consuma si hrana animala.

Traieste pe ogoare, izlazuri, santuri, diguri, marginea drumurilor, nedepasind altitudinea de 300 m. Isi sapa galerii lungi de 30 - 150 m cu adancimi de la 80 cm pana la 6 m, unde isi aduna provizii pentru iarna.

Sursa: info-delta.ro