Translate

vineri, 14 decembrie 2012

Orcile

Orca este cel mai mare membru din familia delfinilor.

Orcile sunt ușor de recunoscut datorită culorilor caracteristice, alb si negru, și sunt considerate animale foarte inteligente.


Hrana principală a orcilor o constituie bancurile de pești - heringi, scrumbii, somoni, toni și chiar rechini. Mai mănâncă și cefalopode - sepii, calmari - și, mult mai rar, mamifere marine - delfini și mai ales foci și vidre de mare.

Orcile călătoresc deseori în formație, ies la suprafață pentru a cerceta zonele și comunică cu ajutorul sunetelor.

Orca poate atinge 10 metri lungime dar și o greutate de circa 7 tone. În ciuda taliei sale masive, ea se poate deplasa cu viteze de până la 45 km/h.

S-a constatat că orca se obișnuiește ușor în captivitate și acceptă apropierea omului, față de care manifestă chiar atașament.

Denumirea de balena ucigasa se datoreaza falcilor puternice ale acestui animal, si dintilor lungi si ascutiti, de forma conica, 50 la numar. Din dieta lor fac parte pestii, cefalopodele, alte mamifere marine (incluzand si alte specii de balene, pe care le vaneaza in grup, utilizand diferite strategii). Cand vaneaza ele pot atinge viteze de pana la 60 km/h. Hrana lor preferata este tonul (Thunnus thynnus), motiv pentru care orcile pot fi des observate urmarind vasele de pescuit ; spre disperarea pescarilor, ele rup adesea plasele pentru a ajunge la mult ravnita delicatesa. Nu au fost raportate cazuri in care balena ucigasa sa atace oameni sau vase.

Orcile pot fi intalnite in mai toate oceanele lumii, dar prefera apele reci si temperate. Unele populatii migreaza, in timp ce altele raman populatii locale, eventual calatorind pe distante scurte si pe rute predictibile.

Perioada de gestatie a acestor mamifere este de 16-17 luni. La nastere, puii cantaresc in medie 180 kg, si sunt alaptati timp de 2 ani.

Viata sociala este foarte activa, ele traiesc in grupuri alcatuite din cateva familii, o familie numarand 4-5 membri. Ierarhia grupurilor este dezvoltata pe un sistem matriarhal.

Studiile au demonstrat un fapt interesant, fiecare grup are un dialect aparte, membrii acestuia recunoscandu-se prin limbaj. Ataca balene albastre,delfini ,casaloti etc

Sursa: Wikipedia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu